סיורים מודרכים בשכונת "נחלאות" , שכונות חצר הכי ירושלמיות עם בור מים וטאבון שכבר אינם.
סיור מודרך בשכונות "אוהל משה" בסיגנון הלאדינו ושכונת "מזכרת משה" האשכנזית שכבר ספרדית ברובה וכמובן שינויי השכונה והשכונות הירושלמיות האחרות בכלל. סיור בשכונות נחלאות וסיור בשכונות החצר של ירושלים: רוב שכונת "נחלאות" מצויות בין רחוב אגריפס (ושמואל ברוך) לרחוב בצלאל וגם מעבר לבצלאל לכיוון רחביה ושערי חסד, שכונות שונות אחת מהשנייה ובעיקר עדות שונות ומצב סוציו אקונומי שונה ואחר.
סיור בשכונת אוהל משה בירושלים לקבוצות ארגונים ומקומות עבודה : "שכונת אוהל משה" מהוותיקות שבשכונות ירושלים משנת 1882 והוקמה על ידי "קרן מזכרת משה", שכונה שנבנתה לספרדים ורובם דוברי הלאדינו, גן התות וסיפור כתיבת "בוסתן ספרדי" על ידי יצחק נבון, נספר על הנשיא החמישי יצחק נבון מול ביתו ובור המים של אוהל משה, בית שמעון פרנס לשעבר, בית הכנסת של יהודי יאנינא בימי הסליחות.
טיול בשכונת מזכרת משה בנחלאות ירושלים:
מזכרת משה שנבנתה על ידי 'קרן משה מונטיפיורי' לקהילה האשכנזית וסיום בניית השכונה 1882-1885
ש"י עגנון כתב על "שכונות משה" על שמו של מונטיפיורי– "וכל מקום שם בירושלים נקרא משה: אוהל משה, וזיכרון משה, וימין משה, ומזכרת משה. מבקש אתה ללכת לאחד ממשה אלה, אך שוכח אתה אותה מילה קטנה שנטפלה למשה, ואתה הולך ממשה למשה, ואין אתה מגיע למשה זה שרצית".
סיור בבית הכנסת "חסד ורחמים" במסגרת משה בנחלאות שהוקם על ידי יוצאי העיר העתיקה הספרדים ניתן לראות את ההדלת העשויה מנחושת ושנים עשר השבטים רקועים על הדלת, האדמות של "מזכרת משה" היו של שכונת "משכנות ישראל".
סיור מודרך בשכונת אב"ן בנחלאות ישראל ושילוב סיור טעימות שוק מחניודה:
שכונת אב"ן ישראל היא הראשונה בשכונות "נחלאות" וכבר משנת 1875 ושמה בא מברכת יעקב ליוסף- וַתֵּשֶׁב בְּאֵיתָן קַשְׁתּוֹ וַיָּפֹזּוּ זְרֹעֵי יָדָיו מִידֵי אֲבִיר יַעֲקֹב מִשָּׁם רֹעֶה אֶבֶן יִשְׂרָאֵל" ובין מקימי שכונת אב"ן ישראל היו- בנימין סלנט, אריה לייב הורוביץ ויוסף ריבלין וכיום מסעדות ובתים קטנים מסביב לתיאטרון, אותם מקומות ישיבה שבעבר היה גן משחקים ירושלמי.
סיור בשכונת בית יעקב: שכונת בית יעקב הוקמה בשנת 1877 ובתיה היו מן הראשונים באיזור "נחלאות", שכונת בית יעקב היא התשיעית מחוץ לחומות ירושלים העתיקה, "הרחבת הבונים" היא האגודה שקנתה את אדמות בית יעקב, המטרה הייתה הקמת 70 בתים אך לא יכלו מבחינה כלכלית ומי שעזר היו – רבי משה גראף, יוסף ריבלין, רבי שמואל הומינר ויעקב בלומנטל שהקים מקוואות בשכונת בית יעקב.
סיור סליחות בשכונת בתי גורל בנחלאות ירושלים:
"בתי גורל" נבנו על ידי הרב מרקוס אדלר הרב של לונדון למען עניי תימני ירושלים שהגיעו בשנת 1882 לכפר סילוואן, 12 דירות נבנה והגרילו גורלות למען מי יכנס לדור בבתי גורל, "בית כנסת הגורל" המרכזי נמצא בקומה השניה של מבנה בבתי גורל והישיבה על ספות ארוכות ולא ספסלים כנהוג בבתי הכנסת של נחלאות.
ממש ממול בית "רבי אריה לוין" רב האסירים ופה היה מקבל לייעוץ, כאן היה "הפלת גורל הגר"א", סיפוריו המרגשים של רב אריה לוין והצניעות שלו ושל אישתו, הרב שמבקר את אסירי המחתרות ועולי הגרדום, רב אריה לוין ביקר גם את המצורעים ליד שער יפו ובהמשך בבית החולים למצורעים ע"ש הנסן בטלבייה.
סיור מודרך בשכונת כנסת ישראל בירושלים:
בשנת 1891 הוקמה "כנסת ישראל" לאחר שעברו לשיטת בניית שכונות והעברת כספים מחו"ל ישירות לכוללים ושכונות של יוצאי אותו איזור באירופה בדרך כלל, הבתים פשוטים ושורה מול שורה, בית הכנסת "בית רחל" נבנה על ידי גביר אוסטרלי שקרה לבית הכנסת על שם אישתו, שכונת חצר ובליבה בור מים חיים.
סיור בשכונת "סוכת שלום" בנחלאות ירושלים :
שכונת סוכת שלום במזרחה של "נחלאות" בירושלים, שכונת חצר, בין הבונים של סוכת שלום- יוהנס פרוטיגר, יוסף נבון ושלום קונסטרום, המקור של שם השכונה- "הרחמן הוא יפרוס עלינו את סוכת שלומו".
סיור בשכונת שבט צדק בנחלאות(חארת אל טאנק):
אנשי "'שבט צדק" לפני שנוסדה ישבו בסמוך למשכנות שאננים והייתה "שכונת חאפ" שלמעשה היא שכונה שיושבים על אדמתה באופן לא חוקי, את התימנים מעבירים לכאן בנחלאות ומקימים את "'שבט צדק" ואילו את האשכנזים מעבירים לשכונת "בני משה" ליד מאה שערים,יהודים בנו בעץ ובפחים לכן שמה גם "חארת אל טאנק" היא "שכונת הפחים" בנחלאות בירושלים.
סיור בזכרון טוביה בנחלאות" בירושלים:
שכונת חצר צנועה שנבנתה על ידי רבי יוסף ריבלין ואהב לבנות שכונות, רבלין לא רצה לקבל כבוד ואז קראו בגימטריה,ט"ב שכונות ושם ה' יוצא טוביה וזכרון טוביה, שני יזמים כלכליים היו בנוסף ליזם רבלין- היזם משה מלצר קנטרוביץ שרוכש את האדמות מערביי ליפתא והבנקאי נטע צבי המבורגר שמימן את הקמת השכונה, "המכבסה הגדולה" קראו לה על שם הכבסים והכביסה שתלו בכל מקום וממש בסמוף ישיבת "נהר שלום" על שם ספרו של המקובל שלום שרעבי.
סיור בשכונת זכרון יעקב בירושלים:שכונה של כורדים שעלו ים הקמת המדינה ומיקומה הגיאוגרפי באיזור "הנהרות", נחל יבוק, הירקון,נהר הפרת, החידקל והירמוך, השכונה זכרון יעקב נמצאת דרומה לזכרון יוסף.
סיור בזכרון יוסף בנחלאות:
"זכרון יוסף בנחלאות" נמצאת בין רחוב ניסים בכר בחלקה התחתון לרחוב ארנון הוקמה בשנת 1931 ורובם מעולי כורדיסטן שהיו במצבים מאוד קשים של רעב ורדיפה,"זכרון יוסף" קרויה על שמו של יוסף לוי מקימה.
סיור בזכרון אחים בנחלאות בירושלים: "זכרון אחים" הוקמה בשנת 1929 על יד אורפאלים מצפון סוריה ומצויה קצת מתחת לרחוב בצלאל המרכזי ואבן ספיר ורחוב המדרגות, איזור שקט ונחבא אל הכלים ויפהפה.
סיור בנווה שלום בנחלאות ירושלים:
"שכונת נווה שלום" הוקמה לאחר שהייתה צפיפות רבה בשכונת "'שבט צדק" הוקמה מזרחית וממעל לה בין אגריפס ורחוב בצלאל ובין רחוב שילה לרחוב ניסים בכר וסיורים מודרכים בנחלאות.
סיורים בבתי ברויידי ובתי ראנד בנחלאות:
שכונת ברויידי נוסדה בשנת 1902 ושמה בא מאיש העסקים והנדיב הרב יעקב ברויידי ומאחר ולא היו לו ילדים חשוב היה לו להשאיר הנצחה מאחר ואין לו זרע ממשיך "ונתתי להם בביתי ובחומותיי יד ושם, טוב מבנים ומבנות", בתי ברויידי שכונה פרושית ליטאית ורוב תל מידי החכמים שהתגוררו בה היו מישיבת "עץ החיים".
שרגא פייבל יעבזון גם תרם רבות להקמת השכונה, היה מאנשי העליה הראשונה וממקימי רחובות כמו הרב ברויידי, פייבל יעקובזון היה תלמיד חכם ואף כנסת ישראל הוקמה בסיועו.
"סיפור הפורים שפיל", מאורע פורימי בו מנחם פורוש יורה כאילו ברק קוק הרב האשכנזי הראשי וגרם לסערה גדולה בארץ, הרב איסר זלמן מלצר מאנשי השכונה עובר להתפלל בבתי ראנד בשל אי ההסכמה.
סיור טיול בבתי מונקאטש ובתי מינסק בנחלאות:
בתי מונקאטש היא שכונה חרדית הקרובה לרחוב בצלאל מדרום וסמוכה לה בתי ראנד, מונקאטש היא עיר בגבול אוקראינה הונגריה והקים את בתי מונקאטש הרב צבי הירש שפירא ,חסידי מונקאטש הגיעו בערב מלחמת העולם הראשונה מדווח עיתון "מוריה" על הגעת חסידי מונקאטש לירושלים ובשל המלחמה נבנתה רק בשנת 1930, שלושה מבנים הוקמו ובלב השכונה חצר גדולה כמו בבתי אונגרין.
בתי מינסק בנחלאות- "שכונת בתי מינסק" מצויה בין "כנסת ישראל" לבין רחוב "בצלאל" והוקמה על ידי חסידות מינסק ורצו לדאוג לחסידה למרות שלא היו עשירים כמו בתי אונגרין ומונקאטש ובראש קהילת בתי מינסק היו יותר מ 3000 סרטונים על סיורים ונופים ברחבי הארץ היו הרב שלמה זלמן פורוש ואחרי בנו רבי נפתלי פורוש, למרות שלא היו עשירים עיקר התרומות לבניית "בתי מינסק" תרמו "האחים זלידוביץ", האחים ברוך וברל זלידוביץ היו ה"רוטשילדים" של רוסיה הלבנה והאחים זלידוביץ' עזרו להרבה מוסדות.
"שכונת שערי ירושלים" או "אבו בסל שהוקמה על ידי יצחק ליפקין(סבא רבא של אמנון ליפקין שחק ז"ל הרמטכל ה 15 של צה"ל) ומצויה ממש מול "בית חולים שערי צדק" הישן.
שכונת שערי ירושלים הייתה מפוארת יחסית והיה לה גם בור מים ואברהם משה לונץ כותב שחברה מסחרית בנתה את "שערי ירושלים" ובשנת 1897 היו 40 בתים, השכונה ידעה מורדות בעיקר כשלב העיר עבר לקניונים כמו "קניון מלחה" והיתה עזובה, כיום "לב ירושלים" שוקק חיים בכל תחום ומצבה שפיר.
היוזמה להקמת השכונות הוותיקות של "נחלאות" היו מיוצאי הישוב הישן הוותיק והיו יוזמות שונות להקמת השכונות: "שכונות כולל" ואלו היו מאמצים של כוללים להקים לתלמידים בתים , "שכונות עדה" שהוקמה לפי עדות ישראל "מזכרת משה" האשכנזית, "אוהל משה" של דוברי הלאדינו, "נווה שלום" פרסים וחלאבים, "נחלת אחים" של הכורדים, "שכונת יזם" ולה ייעוד מסחרי כלכלי למכירת בתים כלליים, "שכונות הקדש וצדקה" שנבנו למען העניים על ידי עשירי העיר "ושכונות הנצחה" כמו בתי ראנד וברוידי.
בתי כנסת בנחלאות:
בית כנסת "אוהל משה" בשכונת אוהל משה בנחלאות שהוקם ב 1883 ולו כיפה גדולה ומהודרת.
"בית כנסת עדס" בשכונת "נחלת ציון" משנת 1901 ובית הכנסת על שם משפחת התורמים עדס מחאלב.
"בית כנסת "חסד ורחמים" בנחלאות: "בית מרזח שהפך לבית כנסת, בית תמחוי וקרן עזרה לנזקקים, יצחק ארמוזה משלם 10 לירות לבעל בית המרזח ומקימים את בית הכנסת "חסד ורחמים", האמן א נובאק מצייר ומייצר ויטראז'ים עם מוטיבים יהודיים כמו שבטי ישראל שעיצבה האמנית זהבה בנימין כולל "אשת חיל".
בית כנסת יאנינא ליוצאי יוון "אוהל שרה ואברהם": הקהילה המריונטית שהיא לא אשכנזית ולא ספרדית וסיגנון התפילה ייחודי, לקהילת יהודי ינניא היו שני בתי כנסת ואת סיגנון התפילה הישן שנלקח מארץ ישראל הישנה הגיע לנחלאות ושכונת "אוהל משה", אברהם ושרה על שמם בית הכנסת הגיעו מינינא לירושלים אחרי מלחמת העולם הראשונה וכשנפטר אברהם בשנת 1925 שרה אישתו תורמת את כספם להקמת בית הכנסת והיא שרה גרה בחדר הכניסה מצד שמאל בכניסה לבית הכנסת והשגיחה מקרוב על יצירתה.
בית הכנסת ע"ש בראשי בנחלאות : בית הכנסת בראשי נמצא ברחוב הירקון 20 בשכונת "זכרון יוסף", עולי בראשי הקימו בית כנסת קומה אחת ובהמשך בנו את הקומה השניה ובית הכנסת עלה מעלה ובתים להשכרה.
בית כנסת אוהבי ציון: בית הכנסת נמצא ברחוב שילה 23 בשכונת נווה שלום, יוזמי הקמת בית הכנסת יוצאי פרס כמוה אחים רפאל חיים הכהן ובנימין הכהן, סימן טוב אמין ורחמן בן ניסן כהן. בתחילה צירפו אלמנות ויתומים, עמך ישראל וכל אחד שילם לאגודה רבע מג'ידי ובהמשך התחברו גם עסקנים ובעלי ממון ואז קוראים לבית הכנסת "אוהבי ציון", בשיא היו 60 תלמידים עם שני מורים מלמדים.
"בית כנסת "צעירי פרס" בנחלאות:"בית כנסת ליהודי פרס ברחוב אגרפיס 127 פינת ניסים בכר בשכונת "נווה שלום", בית הכנסת נוסד בתרפ"א 1921, בית הכנסת הוקם על ידי יוצאי בושהאר, בית הכנסת שימש כמרכז קהילתי רבות בשנים ופה הקימו את אירגון "בני עמי" שעסקה בלימוד תהילים ולימוד פיוטים לנוער.
סיור טעימות בשוק מחנה יהודה לקבוצות וימי הולדת , סיור קולינרי בשוק הפתוח של מחנה יהודה או בשוק הסגור ברחוב עץ החיים, השקד, האגס 1(אליהו מאיר בנאי), רחוב התפוח וסיורים מודרכים בשוק העיראקי אצל "עזורא" ושיחה עם "ניסים ארמוזא" בלב שוק העיראקי, סיורים היסטוריים בשוק מחנה יהודה בין רחוב אגריפס ולחוב יפו ואתריו ההיסטוריים כמו בתי כנסת, בתי מייסדים, בתי ספר היסטוריים ועוד- סיור טעימות במאפיית חבה העיראקי, סיור טעימות אצל רחמו מחומוס ועד ממולאים, סיור טעימות "בשיפודי יהודית" עפ שיפודים, סיור טעימות חלבות במממלכת החלבה, סיור טעימות גבינות אצל באשר או אחת ממעדניות הגבינות והחמוצים, טעימות אצל "איש האתרוגים" התימני בשוק מחנה יהודה, סיור טעימות פלאפל, טעימות של גלידות, סיור טעימות מורכב של הרכבות תבלינים ומתיקה בשוק מחניודה.
היסטוריה על הדרך- נכתב ע"י נפתלי חן מורה דרך.
"פורץ המחסומים" ומשה מונטיפיורי ועל שמו אוהל משה ומזכרת משה בירושלים.
לכל אחד מאיתנו יש מחסומים בחיים, מחסומים קטנים ומחסומים גדולים. חלקנו מצליחים לשבור אותם, חלקנו לומדים לחיות איתם, מחסומים שמשה שבר במהלך חייו היו מחסומים אימתניים שאיש לא חלם שיפרצו אי פעם, ורבים מהם הוא אף היה הראשון לשבור- היום טז' באב תרמ"ה (28.7.1885) נפטר משה מונטיפיורי.
מונטיפיורי היה ילד פעלתן, שהתקשה להשתלב בחוקים הנוקשים של בית הספר האנגלי הקפדן. בהזדמנות הראשונה עזב את ספסל הלימודים בלי להביט אחור, ומחסום ראשון נשבר. הוא החל לעבוד בבית מסחר למוצרי מזון, דבר שלא תאם את כישוריו הרבים.
דודו של מונטיפיורי השגיח על הנער עתיר הכישורים והחליט לתת לו מתנה, "מושב בבורסה" המכובדת של אנגליה. כך שבר מונטיפיורי הצעיר מחסום שני בחייו, והיה לאחד משנים עשר היהודים היחידים שהורשו לסחור בבורסה, משה מונטפיורי הגיע ממשפחה של ספרדים מיוחסים. כשהגיע זמנו, הוא קיבל הצעה לשידוך עם הנערה יהודית ממשפחת ברנט כהן- משפחה אשכנזית ידועה.
בחתונתם שאיחדה את הבלתי מתקבל על הדעת לאיחוד באותה תקופה- אשכנזים עם ספרדים הם שברו מחסום עצום, וטו מוחלט באותם הימים, שגרם לגבות רבות להתרומם. (התחתנו בתאריך בל' סיון תקע"ב 1812).
משה ויהודית שברו מחסומים רבים נוספים במהלך חייהם. ועסקו בעשייה בלתי פוסקת למען הכלל.
הם הצליחו לבטל את עלילת דמשק ב1840, השיגו כתב הגנה ליהודים באימפריה הרוסית, פעלו למען הצלת יהודי מרוקו ורומניה, ועוד ועוד מחיצות שהצליחו להסיר ולשבור, הזוג מונטפיורי היה זוג אוהב ומרשים. יחד היו פותחים את יומם בתפילה משותפת ובלימוד השפה העברית, ובשעות הערב לאחר העבודה למדו יחד תנ"ך. כנראה שמשם הגיעה אהבתם הגדולה לארץ ישראל בה ביקרו שבע פעמים במהלך חייהם.
הזוג לא נח לרגע תרם, עשה והשפיע בכל מקום אפשרי- קהילות בירושלים, צפת, חברון וטבריה קיבלו תרומות נדיבות שעזרו להם לשרוד במציאות הקשה של השלטון התורכי, קבר רחל זכה לשיפוץ רציני בזכות כספי הזוג מונטיפיורי. החומה המוכרת ביותר אותה הוא שבר היא חומת העיר העתיקה, הוא הצליח להוציא את היהודים מהסתגרות בחומות ובשנת 1860 בנה את השכונה הראשונה מחוץ לחומות העיר העתיקה "משכנות שאננים" שמה, שנבנתה מכספי עזבונו של יהודה טורא- לא רק מחסומים הוא שבר, אלא גדולתו הייתה גם בפשטות ובענווה בהם התהלך, בביקורו השישי (ואולי השביעי) בארץ ישראל הגיע אל שכונת משכנות שאננים ולהפתעתו הוא גילה שלט חקוק באבן הנושא את שמו כבונה השכונה,
מונטפיורי הזדעק, הרי את הכסף קיבלתי מיהודה טורא!! הוא ציווה להרוס את השלט ולהכין שלט חדש בו כתוב "משכנות שאננים נתייסדו מאת הכסף… של הנדיב יהודה טורא"
בקלות הוא יכל להמשיך הלאה ועד היום היינו מספרים על גדולתו של מונטפיורי בלי לדעת דבר על יהודה טורא, מונטפיורי ידע לפרוץ מחסומים ולשבור חומות. ידע להזיז דברים ולהרעיש עולמות. כל ימיו ושעותיו היו באהבה ודאגה לאחר.
עוד לקריאה – מאמרים- חומר מקצועי תיירותי עד טיול וסיור www.siyuerboutiqe.com www.efitours.co.il