סיורים פתוחים לקהל הרחב בעוטף עזה וישראל: 30 ( לדצמבר)
8.10.11.24/1 .5 ( לינואר)
סיורי בולענים בים המלח: 17.1 31.1 8.2
מומלץ לסמס לי 0522686908 , תגובה מהירה.
סיורים וטיולים מודרכים "בעוטף עזה" מנתיב העשרה עד כרם שלום ומכפר עזה עד קיבוץ בארי ומיצגי הנובה.
מדריך טיולים ומורה דרך בעוטף עזה מנתיב העשרה עד כרם שלום לאורך גבול רצועת עזה. סיור מודרך בדרום אדום העקבות פריחת הכלניות האדומות ושמורות הטבע בדרום בדרום אדום בחודש פברואר.
מסלולים מועדפים ומומלצים בעוטף עזה לקבוצות מטיילות:
סיור רכוב במושב נתיב העשרה ותצפיות מסביב לנתיב העשרה-תצפית לזכרות של אל"מ ניר פרס, נתיב לשלום ופסיפס על חומות נתיב העשרה מול צפון רצועת עזה-ביקור במחסום ארז-סיור באתרי יד מרדכי, פריחת הכלניות בגבעות גברעם, סיור בקיבוץ ארז ופסיפס האל דיוניסוס, סיור מודרך בשדרות במוזיאון הקסאם, סיור בשדרות במרכז העירוני הישן ובשוק העירוני, סיור ותצפית מגבעת העיתונאים ליד m3 , סיור בשכונות שדרות החדשות, סיור בנווה אשכול, סיור בכיכרות המוזיקה של שדרות ועוד-"סיור טעימות קולינרי בשדרות" עם אפי נחמיאס איש שדרות, נולד וגדל בשדרות וכבר שלושה עשורים מורה דרך ומדריך טיולים בכל רחבי הארץ, בסיור נטעם ונאכל מטוב מסעדות ומאפיות שדרות-"חומוס עם טחינה שדרות", במאפיית חו'רי נטעם ונאכל ממאפי המקום, ספינג' מרוקאי ועוד, נכיר את "סבא שמחה" מסעדה טבעונית ולה מנות מקסימות לכל סגנונות הקולינריה, נגיע מטה למרכז המסחרי הישן ושם נכיר מסעדנים נוספים ובמיוחד את שיפוץ המרכז הישן לחדש. "שכונות חדשות סובבות את שדרות" -שכונת המוזיקה, שכונת איבים, איזור m3 , שכונת מגדלי שדרות. סיור בניר עם ובמוזיאון המים והביטחון של ניר עם, תצפית ממאגר ניר עם סיור תצפית מגבעת אסף סיבוני ז"ל.
תצפית נביה מרעי וביקור בגבעת "החץ השחור" המנציח את ה101 וגדוד 890 של הצנחנים ופעולות התגמול ברצועת עזה ויהודה ושומרון, "מבצע סופאפו"-שלמה אלקיים, מבצע כיסופים ועוד. סיור בכפר עזה, סעד , עלומים, בארות יצחק הישנה, אתרי בארי-מכתש בארי, בארי הישנה, מפעל הגופרית הבריטי. סיור מודרך בבית הכנסת של נירים, סיור בנחל הבשור ותל גמא, סיור "בשביל הסלט" ותצפית באנדרטת אוגדת הפלדה.
"סיורי פריחה בעקבות הכלניות בצפון הנגב ונגב מערבי".
סיורי פריחה בדרום בעוטף עזה, בשער אל הנגב בשמורות הטבע המובילות בנגב-סיור פריחה בשמורת בתרונות רוחמה המקסימה בבתרונות הלס ,מערות וחירבאות, "סיור פריחה בשמורת פורה" ונחל שקמה לי בית קמה, סיור פריחה בבתרונות בארי על שלל הנחלים והערוצים המתחתרים לערוץ אחד ובהם שפעם כלניות אדמדמות ועיריות, סיור ופריחה לאורך נחל הבשור על חלקיו, "סיור בשמורת גברעם ושמורת ניר עם"..פריחה מהממת של כלניות בסמוך לצומת סעד בשני אתרים כולל תצפית על עזה. סיור פריחת כלניות ביער שוקדה היפהפה ובו שפע כלניות נוריות עיריות ואפשרות ביקור בכפר מימון באתרי האירוח. "דרום אדום ומסלולים" עם אפי נחמיאס מדריך טיולים ומורה דרך במקור משדרות, מרבדי כלניות בדרום הכי אדום שיש. כלניות או לא להיות..אגדות על כלניות, המבנה הבוטני של הכלנית, שימושים ורפואות עתיקות על כלניות, שירי כלניות וכלניות.
סיור מודרך וטיולים לקבוצות בשדרות ממוזיאון הקאסמים ומשטרת שדרות דרך בית הנוער הישן של שדרות וסיפור הלהקות שהתאמנו במקלט, חומוס עם טחינה שדרות, סיור מודרך לקבוצות ואירגונים במרכז המסחרי של שדרות ומפגש עם אישים ודמויות מקומיות, סיורים מודרכים בשוק של שדרות והמרכז החדש ישן, תצפית מעל גבעת העיתונאים על צפון רצועת עזה ואשקלון.
"סיור מודרך ומדריך טיולים בנגב המערבי ובעוטף עזה וסיור כלניות בין בתרונות רוחמה לבתרונות בארי ומרווה".
מסלול טיול באזור עוטף עזה/מסלולים עוטף עזה / תיירות בעוטף עזה/ סיור בנגב המערבי-"דרום אדום" בנגב המערבי-"דרום אדום" בבארי-"דרום אדום בבתרונות בארי"/ "פסטיבל דרום אדום"- "דרום אדום לקבוצות אירגונים ומוסדות" – דרום אדום וימי גיבוש וכיף בנגב.
"דרום אדום בשדרות ונתיבות"– דרום אדום וטיולים סיורים לקבוצות"- "דרום אדום בסעד עלומים ונירים"- "דרום אדום בנגב המערבי וצפון הנגב"- "דרום אדום בין דורות לרוחמה"
***************************************************************************************************************
"הפסקת בוקר תמיד טוב באורחן יד מרדכי" ושילוב אתרי יד מרדכי בתש"ח /סיור במוזיאון השואה/ אנדרטת מרדכי אנילביץ'. נתיב העשרה -"נתיב לשלום" עם פסיפסים המצפים לשלום עם יונת שלום ועוד, תצפית על צפון רצועת עזה והגבולות(מיוחד) ואפילו הגעה למחסום ארז(כפוף לאישור).
"סיור באתרי בשדרות"-ניתן לעצור במוזיאון הקסאם ומשטרת שדרות וסיור במרכז הישן המתוקשר ומפגש עם מקומיים בשדרות או סיור רכוב בשכונות שדרות החדשות והוותיקות, "תצפית מגבעת העיתונאים" הצופה על צפון רצועת עזה- שם נוסף -"מצפה שדרות" או "אנדרטת הארבעה" הצופה על צפון רצועת עזה וצפון העוטף.
ניר עם – הקיבוץ וסיפורו של קיבוץ ניר עם המתפתח תמיד בפרויקטים חדשים וסיפור המים ומאגר השפד"ן להשקיית השדות. "החץ השחור"- אנדרטה גדולה ופרוסה לכל עבר המנציחה את פעילות התגמול של עזה , יהודה ושומרון של ה 101 והצנחנים סיורי פריחה של כלניות ניתן בצומת סעד ובתרונות בארי וסיור באתרי בארי המוריקים. אתרים נוספים בעוטף עזה ובנגב המערבי -"הגשר התלוי בנחל הבשור", אתרי בארי -אנז"ק של האוסטרלים ניו זילנדים, מפעל גופרית הבריטי, פסיפס בית הכנסת של נירים, חקלאות וטעימות "בשביל לסלט", אנדרטת סופה, ביקור בדנגור הישנה, סיור ועליה לאנדרטת אוגדת הפלדה 2 ק"מ מערבית למושב יתד וצמוד לכביש 232. היום לפני 15 במאי 1948 . כזכור, יום לפני ב-14 במאי 1948 , מכריז בן גוריון על הקמת המדינה . ומקריא את מגילת העצמאות עליה חתמו 37 חברי מועצת העם . חלקם חתמו אחרי שחרור ירושלים מהמצור. ונציג אחד של אגודת ישראל ששהה בארצות הברית באותו היום . למחרת 15 במאי 1948 , כניסת הצבאות הסדירים של מדינות לתוך שטח מדינת ישראל ביום אחד . הפעם אכתוב על הצבא המצרי, שניסה לכבוש את דנגור/נירים . הצבא המצרי שנכנס לארץ בשני ראשים : האחד , לאורך ציר החוף עד גשר עד הלום שמעל ואדי סוכריר/נחל לכיש . והגיע מזרחה עד פלוג'ה ואפילו בית ג'וברין . הכוח השני , נכנס מסיני דרך עוג'ה אל חאפיר/ניצנה , צפונה לכיוון באר שבע עד בית לחם . כוח זה ברובו היה מאויש על ידי האחים המוסלמים . שניסה להגיע לירושלים מדרום . וקיבוץ רמת רחל עבר מספר פעמים ידיים . עד שנשאר בידנו . במהלך כניסת הכוח המצרי מאזור ניצנה , ודרומה כמעה , הוא מגיע לקיבוץ נירים/דנגור . בקיבוץ היו 39 צעירים וצעירות , שחלקם ניצולי שואה. עם כמות קטנה של כלי נשק , מול 1000 חיילים מצרים . ערב קודם לכן, הם רקדו , שרו וחגגו את הכרזת המדינה . והנה למחרת (היום) , הם מותקפים על ידי כוח עודף מצויד במטוסים שהפציצו את המקום , תותחים וטנקים וכמובן כוח רגלי מסתער . אבל הצעירים הנחושים עמדו מול הכוח העדיף ויכלו לו . הם גילו אומץ לב אדיר מול המצרים . אבל בעורף , חשבו שקיבוץ נירים נפל . אבל כשנוכחו לדעת שהתוצאה הפוכה . הבינו שאם קבוץ נירים לא נפל , מדינת ישראל לא תיפול . ואכן יהיה בית לעם היהודי בה . "חיים בר לב ז"ל" (לימים רמטכ"ל צה"ל) שהיה מפקד הגדוד השמיני של הפלמ"ח בחטיבת הנגב , תחת פיקודו של נחום שריג (סרגיי) . שלח מכתב לשריג בו כתב : "בקרב נירים הוכרעה המלחמה . אם 30 מגנים עמדו מול כאלף מצרים שהסתייעו במטוסי קרב , תותחים ושריון ויכלו להם – יעמוד כל היישוב העברי במלחמה". מתיאור חברי הקיבוץ אחרי המלחמה, הם אומרים שלא היה מטר בו לא נפלה פצצה .
הכוח המגן על הקיבוץ כאמור מנה 39 לוחמות ולוחמים . לבנות נתנו רובים איטלקיים מן הסתם ישנים , ולגברים רובים בריטיים שהיו בשימוש במלחמת העולם הראשונה . כמו כן היו להם מעט רימונים ו-2 מקלעים . ואיתם הם היו צריכים להגן על הישוב המבודד . כאשר ביום שבת ה-15 במאי 1948 בשעה 7 בבוקר מתחילה הפגזה ארטילרית על היישוב . מהר מאוד שני המקלעים יצאו משמוש , ובהסתערות ראשונה של הכוח הרגלי המצרי בערך בשעה 10 בבוקר נהרגו 35 חיילים . תוצאת הקרב הזה, הייתה נסיגת המצרים כשהם השאירו 35 הרוגים . אחד המגנים אמר "לא התכוונו להיכנע". בהגנה על נירים נהרגו 7 מגנים , ו-6 נפצעו . בסופו של יום הקרב , נאספו גופות ההרוגים , שנקברו בקבר אחים בנירים/דנגור . וכשברו לישוב הקבע בו נמצא היום קיבוץ נירים על גדר עוטף עזה , הועברו עצמות הלוחמים לבית העלמין בקיבוץ נירים .
"ימי גיבוש צוותיים וסיורים מודרכים וטיולים בעוטף עזה בכפר עזה וקיבוץ בארי, בנחל עוז וקיבוץ סעד, בין קיבוץ רעים לקיבוץ מגן".
"סיור בישובי עוטף עזה וישראל":
מושב אבשלום – מושב קהילתי משנת 1990 בפתחת שלום והינו חלק מחבל אשכול, קרוי על שמו של אבשלום פיינברג מאירגון ניל"י. הילדים לומדים "בבית ספר יובלי הבשור" ובבית ספר תיכון "נופי הבשור".
מושב אוהד- מושב בחבל אשכול כ- 18 ק"מ דרומית מערבית לאופקים, מושב חילוני שהוקם בשנת 1966
קיבוץ אור הנר- אור הנר הוקם על אדמות הכפר נג'ד בשנת 1957 על ידי יוצאי ארגנטינה, זאב וילנאי נתן את השם "אור הנר" על כך שהיהודים ביצעו את מצוות ברית המילה "לאור הנר" ללא שיראו אותם(גזרת אנדיאנוס).
חוות איבים – "מחווה חקלאית לכפר סטודנטים" וחלק ממועצה אזורית שער הנגב, המקום שימש כחוות הכשרה של התנועה הקיבוצית לנגב. בילדותינו היינו חוגגים "בחורשת איבים" והייתה מרכז יציאה לטיולים ופיקניק.
קיבוץ ארז בחבל התקומה בעוטף עזה וישראל- הקיבוץ הוקם בשנת 1950 על ידי יוצאי הגדוד השלישי בחטיבת יפתח של הפלמ"ח, במשבר הקשה בתנועה הקיבוצית ב 1952 חלק עזבו את "ארז" ועברו לקיבוץ צובא, בארז ישנו פסיפס ביזנטי לסמוך למחסום ארז. "קיבוץ בארי בחבל התקומה עוטף עזה" – אחד הישובים שהוקם במוצאי יום הכיפורים 1946(אחת מ 11 הנקודות) ושמו נגזר מברל כצנלסון, קיבוץ חזק שעבר טלטלה חזקה ביותר בשבת השחורה של השביעי לאוקטובר, "דפוס בארי" שייך לבארי. מושב בני נצרים- מושב דתי משנת 2008 וחלקן מהישוב "נצרים" מגוש קטיף והינו חלק מחבל אשכול הגדול.
"קיבוץ ברור חיל במועצה אזורית שער הנגב" בחבל התקומה המתחדש ופורח- הישוב קם בתחילת מאי 1948 על שטח הכפר ברייר והיה חלק "ממבצע אברהם" ותכליתו לפתוח את הדרך לנגב על ידי יוצאי הפלמ"ח, אחד משני הישובים שהוקמו בין כ"ט לנובמבר להקמת המדינה ממש. יעקב אורלנד כתב: מול פגע השעה / מול פגעי החוק והתיל / יסדנו נקודה חדשה / וקראנו לה ברור חיל / בנגב יסדנו אותה הפעם / מול בריר הערבית היא חונה / כך תמיד בעוד הם יורים כדורי רעם / אנו יורים אבני פינה” "קיבוץ גברעם" – חלק ממועצה איזורית חוף אשקלון וגברעם הוקמה בשנת 1942 ,בתחילה שם הישוב היה "משואות" או חשבו לקרוא לו כך ואף "בית שקמה" אך נשאר קיבוץ גברעם – עם ישראל גובר על כל הקשיים.
קיבוץ דורות – "ייקים בצפון הנגב" משנת 1941, קיבוץ דורות הוקם על ידי יוצאי גרמניה שהצטרפו אליהם מלטביה וצ'כיה על שטח הכפר הוג', השם בא מטרגדיה שהייתה בסוף שנות הארבעים אשר רכבו של דב הוז סוטה מכביש 4 (זה היה בסוף 1940 בו בזמן חזר מניסיונו לשחרר את המ"ג) בין בית ליד לפרדסיה ונהרגים ד- דב הוז, ר- רבקה הוז, ת- תרצה הוז הבת (וחברתה של תרצה-אורה בורודובסקי) "מושב דקל" – מושב דקל הוקם בחבל שלום והינו חלק ממועצה אזורית אשכול צמוד לגבול מצרים ישראל. "מושב זמרת" – זמרת ליד נתיבות ותקומה הוקם על ידי הפועל המזרחי, מושב זמרת בא מהפסוק- עָזִּי וְזִמְרָת יָהּ וַיְהִי לִי לִישׁוּעָה וקם בשנת 1957 על ידי עולי תוניס, היה פילוג והישוב השני שמו "שובה" הסמוך. "מושב חולית" – קיבוץ חולית הקטן על שם דיונות החול הוקם כהיאחזות נח"ל בשנת 1977 ואוזרחה בשנת 1978.
"מושב יבול בעוטף עזה דרומי" – המושב הוקם בחבל שלום והינו חלק ממועצה אזורית אשכול משנת 1981
יד מרדכי– הישוב החל פעילותו בנתניה על גבעה בשם "מצפה ים" בנתניה ולאחר המעבר לדרום שמו השתנה ליד מרדכי על שמו של מנהיג השומר הצעיר בגיטו וארשה- מרדכי אנילביץ' בשנת 1943. "מושב יכיני"- שייך למועצה איזורית שער הנגב וסמוך לגבים, שמו בא מהמקורות על שמו של בנו של שמעון והישוב בנחלת שבט שמעון, יָכִין מִשְׁפַּחַת הַיָּכִינִי ומושב יכיני הדתי. מושב ישע– מצוי בחבל אשכול ויוצאיו מגורשי מצרים לאחר מבצע קדש, שמו הראשוני מבטחים ג'. מושב יתד- ישוב קהילתי משנת 1990בחבל אשכול וקרוי על שמו של אבשלום פיינברג איש ניל"י. קיבוץ כיסופים- קיבוץ על הגבול, קיבוץ כיסופים מהתנועה הקיבוצית שקם בשנת 1951 מתנועות נוער מאמריקה הצפונית והדרומית יחדיו, "דרור שאול ממבצע סבתא" הוא מכיסופים, מפעל משקפיים, לפחות 12 אזרחים נרצחו בשבת השחורה של מלחמת חרבות ברזל, חטיבת גולני שמרה בגופה על כיסופים. "מושב כפר מימון ותושיה" – כפר מימון הוא הישוב הראשון של בני עקיבא בשנת 1959 ובמושב כולל מרכז תושיה מצויה ישיבת בני עקיבא בית יהודה כפר מימון ואף אני בוגר הישיבה, בשבת השחורה היה "נס כפר מימון" בעת שמסוק מקבל טיל נ.ט ובו לוחמי הצנחנים, הם יוצאים מהמסוק וישר אל קבוצה של עשרות מחבלים שהיו בוואדי ומחסלים אותם, אם היו נכנסים ישר לכפר מימון ללא חיילי הצנחנים היו נרצחים רבים בכפר מימון. "קיבוץ כפר עזה" – דוד חזן היה הנופל הראשון של כפר עזה בשנת 1951 זמן קצר לאחר הקמת הקיבוץ כהיאחזות נח"ל, 70 מאנשי כפר עזה נרצחו בשבת השחורה ו 18 אזרחים נחטפו לעזה, חשוב לציין את ההגעה המהירה של יחידת "הגדעונים" לכפר עזה עת הגיעו מאיזור החץ השחור ולרב פקד כתר צורן שיחד עם 3 לוחמים נוספים מנע אסון גדול יותר, אבידות רבות היו ללוחמי דובדבן וצנחנים כשהגנו בגופם על כפר עזה.
"קיבוץ כרמיה בעוטף עזה והתקומה" היושב בחבל מועצה אזורית חוף אשקלון ליד קיבוץ זיקים- "חירבייה" הערבית הפכה לכרמיה, קיבוץ של השומר הצעיר משנת 1951 שהוקם על ידי עולי תוניס וצרפת, בסיס הקיבות הוקם סביב מבנה בריטי מזויין , כרמיה כמו כל ישובי העוטף סובל מגניבות וחדירות.
"קיבוץ כרם שלום בפתחת שלום במבצע חרבות ברזל" – משנות 1956 הקיבוץ בעליות וירידות בשל קרבתו לגבול המצרי ולגבול רצועת עזה, בשבת השחורה מסוק של צה"ל , סיירת נח"ל וצוות הכוננות של הישוב.
מושב מבטחים – ישנם שני ישובי "מבטחים", הראשון הוקם בשנת 1947 עת הבריטים בארץ ואך הייתה תקרית חמורה שפוצצו את בית הבטחון של מבטחים, במלחמת העצמאות התחברו עם קיבוץ ניצנים במשכנו החדש ומבטחים של היום קם בשנת 1950 על יד עולי כורדיסטן והשם בא מ- "וְיָשַׁב עַמִּי בִּנְוֵה שָׁלוֹם וּבְמִשְׁכְּנוֹת מִבְטַחִים", את אבן הפינה הניח דוד בן גוריון ושר החוץ משה שרת, עולי מרוקו הגיעו לאחר מספר שנים.מושב מבקיעים- יהודים הונגרים ורומנים הקימו את הקיבוץ בשנת 1949 והפך למושב שיתופי בשנת 1954.
קיבוץ מגן – על ראש גבעה ישנו קבר שייח "שייח נוראן" ובסמוך אליו הקימו יוצאי רומניה בוגרי השומר הצעיר את "קיבוץ מגן", שטח זה נכבש "במבצע אסף", בשבת השחורה ברוך כהן הרבשץ הציל יחד עם צוות הכוננות את תושבי ואזרחי קיבוץ מגן, אבי פליישר ואופיר ירון נהרגו בהגינם על קיבוץ מגן. "קיבוץ נחל עוז"- הקיבוץ קם כהיאחזות נח"ל בשנת 1951 ואוזרח לאחר זמן קצר, משה דיין אלוף פיקוד דרום היה בטקס ואף אברהם הרצפלד איש ההתיישבות הוותיק שני עשורים וחצי לפני הקמת המדינה.
קיבוץ נחל עוז בעוטף התקומה ישראל ועזה יושב כמה מאות מטרים מגבול רצועת עזה מול שכונת סוג'אעייה, כאן משה דיין כתב בנאומו – "הגבול יעבור במקום בו יסתיים התלם החרוש האחרון" , ובנחל עוז ממש מיישמים זאת להלכה. קיבוץ ניר עם- הוקם בשנת 1943 בשם "שדמות" והוחלף למפלסים "דרך הניר" בקרקע ולאחר ימים – "ניר עם". קיבוץ נירים בחבל התקומה(עוטף עזה)- הישוב נירים קם במוצאי יום הכיפורים 1946 יחד עם יא הנקודות, קיבוץ של השומר הצעיר, שישה אזרחים נרצחו בקיבוץ נירים(3 מהם היו אורחים) וארבעה נחטפו לעזה. ניר יצחק בחבל התקומה- ניר יצחק על שמו של יצחק שדה והוקם בסוף שנת 1949 על מקומו של הישוב דנגור. "מושב נתיב העשרה" בעוטף התקומה ישראל ועזה- נתיב העשרה קם בשנת 1982 בתחום מועצה אזורית אשקלון אך בסיסו ושורשיו משנת 1973 בחבל ימית בסיני, בשמיני ליולי 1971 התרסק מסוק יסעור ליד אל עריש בסיני ועשרה נהרגו באסון ועל שמם- "נתיב העשרה", בשבת השחורה עמד בודד כמו ישובים רבים מול מרצחי הנוח'בה ונרצחו במושב 21 מתושבי המקום, כמו בכל ישוב צוות הכוננות פעלו מהר והצילו תושבים רבים, יהי זכרם ברוך. סופה בחבל התקומה בעוטף עזה- שם הישובה – "כסופות בנגב לחלוף" ובימי השבת השחורה וחרבות ברזל אנו נמשיך להקים ישובים ולפתח את חבל התקופה ממש כסופה, אליה לילנטל הרבש"ץ של סופה וצוות הכוננות מנעו אסון כבד בעת תגובתם המהירה, 3 אזרחים נרצחו בקיבוץ סופה בשבת של ה 7.10.23 קיבוץ סעד- מישובי מועצה אזורית שדות נגב של הפועל המזרחי הדתי(בני עקיבא) , תחילתו של "קיבוץ סעד" בשכונת בן ציון בנתניה(כמו קיבוץ יד מרדכי במצפה ים -נתניה) , הישוב עלה על הקרקע ב 30.7.1947 בשבת השחורה של הבריטים ובשבת השחורה 2023 היה נס בכניסה לקיבוץ סעד עת טנק שהגיע מעבר לגבעה והחל יורה במקלעים לעבר הטנדרים הלבנים של הנוח'בה החמאס, סעד נבנה "בסיגנון חומה ומגדל" הרכבה מהירה.
עין הבשור בחבל הבשור- עין הבשור ממפוני ימית והוקם בשנת 1982, הישוב השני בגודלו בחבל אשכול, בשבת השחורה מושב עין הבשור היה אי יציב ועמד בגבורה בפני מחבלי החמאס ואף נשבו 4 מחבלים והועברו לצבא.
קיבוץ עלומים- עלומים הדתי הוקם על ידי שני גרעינים שהתחברו בשנת 1966 והינו חלק ממועצת "שדות נגב".
בשבת השחורה 16 מצוות הכוננות עמדו מול עשרות מחבלי החמאס עד שהגיעו בצהרי היום יחידת מצדה ויהל"ם.
כשלא הצליחו להכנס לקיבוץ עלומים דרך הרפת הרחוקה לאיזור הפועלים התאילנדים ונפאלים מרצחו 23 מעובדי קיבוץ עלומים וחטפו שמונה מהם, מסוק קרב בא לעזרת קיבוץ עלומים והשמיד מטרות ממעל. יש לציין את הראשונים שהגיעו לעוטף עזה לקיבוץ עלומים כמו רני גויאלי איש היס"מ והמג"ד שהגיע לעלומים.
"גיבורי עלומים איל יונג וערן שליסל , אייל ריין רבש"ץ קיבוץ עלומים" ויתר צוות כוננת קיבוץ עלומים". מושב עמיעוז– ישוב שהוקם בשנת 1956 על ידי עולי מצרים ורומניה, חלק מחבל אשכול, בשנת 1961 הובאו לכאן חסידי ויז'ניץ לניסיון חקלאי ולא צלח, הועברו למושב קוממיות החרדי בחבל לכיש הצפוני.
פריגן בעוטף עזה –במושב פריגן קם בשנת 1978 בפתחת רפיח, במלחמת חרבות ברזל אנשי הכוננות של "הישוב שלומית" בא לעזרתם של אנשי מושב פריגן, בקרבות נהרגו 4 מחברי כיתת הכוננות, יהי זכרם ברוך.
צוחר בעוטף התקומה ישראל ועזה – צוחר מבני שמעון והוקם בשנת 1973 ושייך למועצה אזורית אשכול, שכונת קראווילות ליוצאי אתיופיה . רעים בעוטף התקומה ישראל ועזה- קיבות שקם לו בשנת 1949 במועצה אזורית אשכול על ידי יוצאי פלמ"ח, בערבית שמו "אל מג'מאע", מקום החברים ומפה "רעים", "בשבת השחורה" באוקטובר עת פלשו יותר מעשרות מחבלים רצחו חמישה מבני המקום.
קיבוץ רוחמה בעוטף התקומה ישראל ועזה- עוד בשנת 1911 יחיאל צ'לנוב מאגודת שארית ישראל קונים את אדמות כפר אל ג'מאמה ומאז עם עליות וירידות קיבוץ רוחמה לעולמי עד, הנביא הושע אצר: וּזְרַעְתִּיהָ לִּי בָּאָרֶץ, וְרִחַמְתִּי אֶת-לֹא רֻחָמָה וְאָמַרְתִּי לְלֹא-עַמִּי עַמִּי־אַתָּה, וְהוּא יֹאמַר אֱלֹהָי”, הקשיים במלחמת העולם הראשונה עד זניחתו, בקשת בנק אפ"ק לשלם את חובות ההלוואה שלקח לישוב, וסיפור ההכשרה "בתל ברושים" באיטליה ועד ימינו אנו. שמעתם על מפעל "המברשת רוחמה?
מושב שדה דוד- הוקם על ידי יוצאי מרוקו בשנת 1955 10 דקות משדרות וקרוי על שמו של זלמן דוד לבונטין.
שדה ניצן- מושב בחבל אשכול בין תלמי אליהו למבטחים משנת 1973 שנוסע ע ידי עולי אנגליה וארצות הברית, שמו נגזר משני תורמים קנדיים -ברנרד ובלומפילד(שדה פרחים ) וכך יצא שדה ניצן, מושב שדה ניצן הוא מאחרוני המושבי השיתופיים אם כי מעט מהפעילות החקלאית היא משותפת ואף הקימו מפעל א.נ.פ בע"מ(של משפחת פרחי) ליצור ירקות טריים וקצוצים שנמכר לשטראוס בריאות ירקות טריים בע"מ.
"עיר הגיבורים שדרות" בעוטף התקומה ישראל ועזה- בסמוך לכפר נג'יד הוקמה המעברה של שדרות בשנת 1951 בין ניר עם גבים ודורות, ראשוני שדרות עלו מעיראק וכורדיסטן ובהמשך גל גדול מעולי מרוקו וכל עשור עלו עולי אותו עשור כמו עולי רוסיה הוותיקים, עולי בוכרה וקווקז, עולי אתיופיה ואפילו הפליטים הויאטנמים שמנחם בגין הציל מטביעה באוקיאנוס השקט. סיור מורשת בבית המייסדים, משטרת שדרות שפוצצה ונחרבה, "מצפה שדרות" וגבעת העיתונאים, גבעת קובי או אנדרטת הארבעה הצופה על נתיב העשרה אשקלון ארז אור הנר וקיבוץ ניר עם. בשביעי לאוקטובר 2024 נפתח לקהל הרחב בטקס רב רושם "אנדרטת גן הגיבורים של שדרות" במקום שהיה פעם "משטרת שדרות", האנדרטה מחולקת לשני חלקים עיקריים כשהמגדלים או העמודים הגבוהים "מושב שובה במועצה איזורי שדות נגב בעוטף עזה" – זאב וילנאי הציע את שם הישוב שובה מהפסוק- שׁוּבָה ה' אֶת שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב”, שובה הוקמה בשנת 1950 על ידי יוצאי טריפולי ובתחילה היה חלק ממושב זמרת. "מושב שוקדה בעוטף עזה והתקומה"- מושב במועצה אזורית שדות נגב של הפועל המזרחי וממש צמוד לכפר מימון, זמרת ושובה, מושב תקומה הוותיק ונתיבות, מושב של יוצאי מרוקו ואף את סבא שלי הביאו למושב שוקדה(מסעוד נחמיאס ז"ל) והטיח באנשי הסוכנות כי אינו מבין בחקלאות ועבר לאשקלון.
הישוב שלומית- ישוב דתי שקם בחולות חלוצה בעידודו של אביגדור ליברמן במאי 2001, 1.5 ק"מ מגבול מצרים.
"מושב תלמי אליהו "- המושב הוקם בסוף שנות ה -60 דקות ספורות מכרם שלום , תלמי אליהו על שמו של אליהו קראוזה שהיה ממנהלי בית ספר מקווה ישראל וממנהלי חברת יק"א. להקת אלג'יר מתלמי אליהו.
תלמי יוסף בעוטף התקומה ישראל ועזה– שבע משפחות הגיעו בשנת 1977 לעוטף עזה, הישוב קרוי על שמו של יוסף וייץ מנכ"ל הקק"ל. מושב תלמים- מושב דתי בין שדרות לקרית גת בחבל לכיש שקם בשנות 1950 על ידי יוצאי תוניס.
מושב תקומה בעוטף עזה– מושב תקומה הדתי נוסד במוצאי יום הכיפורים (בין ה5 ל 6 לאוקטובר 1946), שמו היה סומרה בתחילה ושמו הזמני היה לתקומה ונשאר תקומה, המייסדים שורדי שואה שהגיעו מהפלוגה הדתית בבת גלים, בסמוך למושב תקומה ניתן לבקר באתר הרכבים השרופים והמנוקבים, רכבים ששרדו בנובה ובישובי עוטף עזה, רכבים שנקלעו להמוני המרצחים בכביש 232 והם "טוטל לוסט" והם פה מולנו.
סיור בעקבות מלחמת "חרבות ברזל" בעוטף עזה – עוטף ישראל מנתיב העשרה ומחסום ארז, קיבוץ יד מרדכי, קיבוץ זיקים וכרמיה, סיור בקיבוץ ארז ואור הנר, דורות רוחמה עד ברור חיל, קיבוץ ניר עם, נסיעה והדרכה במפלסים, כפר עזה וסעד, סיור בעלומים שובה וזמרת יה, סיור בכפר מימון תושיה עד שוקדה ויער שוקדה.
"סיור בעקבות גיבורים" במיצגי "הנובה" בחורשת רעים, קיבוץ רעים, סיור באתרי בארי וקיבוץ בארי, קיבוץ נחל עוז וכפר עזה, סיור בכיסופים , קיבוץ עין השלושה, נירים , ניר עוז, ניר יצחק וקיבוץ עין השלושה.
סיור במיצג בית הקברות למכוניות שרופות ומנוקבות מירי קלצ'ניקוב במושב תקומה בנגב המערבי.
***********************************************************************************************************
מתי והיכן הוקם ארגון החמאס? מה היה השם הראשוני של תנועת החמאס? מי היו האנשים שייסדו את תנועת החמאס הטרוריסטית? מתי נוסד החמאס? מה שמם של חוליות ההרג של החמאס? מה שמם של חוליות ההרג הצבאיות של החמאס? מה תנועת האם של החמאס? מי אמר " הכשרת הלבבות – השחזת החרבות ?כמה חמאסניקים נהרגו מאז .7.10? מה זה "נוחב'ה? באלו ישובים ברצועת עזה יש בתי כנסת מהתקופה הרומית ביזנטית? מדוע הקימו את "סיירת רימון" בעזה? מי היה המפקד של סיירת רימון האימתנית? כמה ישובים היו בגוש קטיף ברצועת עזה? מה הפעילות הטרוריסטית הגדולה הראשונה שהצליחה של החמאס? איך הגיבו בחמאס בעקבות חיסולו של המהנדס יחיא עבדול לטיף עיאש? שמעתן את השם סלאח שחדה? מתי יוצא הקסאם הראשון מעזה והיכן פוגע? מה כינויו של יחיא סינוואר ברצועת עזה? באיזה כלא שהה יחייא סינוואר ומי הציל אותו ממחלה קשה? כמה אסירים שוחררו בעסקת שליט? 1026 מחבלים כולל יחיא סינוואר – מתי הייתה ההתנתקות מגוש קטיף? "סיור בעוטף עזה לקבוצות ואירגונים בעקבות התקומה הישראלית".
אפשרות לסיור נוסף העוטף עזה המרכזי דרומי מקיבוץ מגן נירים ניר עוז כיסופים עד ציר פילדלפי כרם שלום כולל סיור חקלאי ונחל הבשור בגשר התלוי.
*********************************************************************************************************
מדריך טיולים בבארי כפר עזה סעד מפלסים ניר עם וארז בעוטף עזה, מדריך טיולים בנירים ניר עוז וכיסופים בעוטף עזה, מדריך טיולים בשדרות אופקים ונתיבות בעוטף התקומה ועזה, מדריך טיולים ברעים וקיבוץ מגן.
ימי גיבוש בעוטף עזה וישראל, יום גיבוש צוותי בתקציב קטן בעוטף עזה בין כרמיה וזיקים לבין קיבוץ בארי וכפר עזה, גיבוש צוות ורעיונות לקבוצות היי טק בעוטף עזה, יום גיבוש לעובדים בסיורי המורשת בעוטף התקומה ועזה.
אשמח לעיונכם בשני אתריי www.efitours.co.il www.siyureboutiqe.com