סיורים מודרכים לקבוצות בתל אביב יפו , ירושלים, זכרון יעקב עכו חיפה

"מדריך טיולים ומורה דרך בירושלים בין משכנות שאננים ונחלאות – לבין מאה שערים והשכונה הבוכרית".

"מדריך טיולים בשכונות ירושלים אתרי ירושלים ובירושלים העתיקה".

אשמח לעיונכם בשני אתריי www.efitours.co.il www.siyureboutiqe.com

מורה דרך ומדריך טיולים לסיורים בירושלים.

מורה דרך בעין כרם ומדריך טיולים לסיורים ברחוב הנביאים הרומנטי בירושלים.

מורה דרך לסיורים בשכונות החצר של "נחלאות" ומדריך טיולים סיורים ברחבי שוק ושכונת מחנה יהודה בירושלים, סיור בשוק העיראקי והשוק הפתוח במחניודה.

טיולי תצפיות בהרי ירושלים מסביב לירושלים בהר הצופים, הר הזיתים, תצפית ארמון הנציב, תצפית מרמת רחל, תצפית נבי סמואל ועוד.

"סיור מודרך לקבוצות וארגונים בעיר העתיקה של ירושלים הויאה דולורוזה", כנסיית הקבר, כנסיית הגואל, טעימות שוק בשוק הערבי, סיור במנהרות הכותל ובכותל המערבי כולל הכותל הקטן.

סיורים מודרכים ברובע היהודי לקבוצות ובר מצוות, סיור בתי כנסת הרובע היהודי, "סיור בקרדו" ברובע היהודי, סיורים באתרי הרובע היהודי – הבית השרוף,הרובע ההרודיאני, מרכז דווידסון. סיור היציאה מחומות ירושלים במשכנות שאננים, מחנה ישראל ונחלת שבעה, בית דוד ומאה שירים.

סיור טיול במושבה הגרמנית ומתחם התחנה המשוחזר להפליא, טיול במושבה היוונית ובאקעה, סיור ברחבייה וטלבייה כולל קטמון הישנה והיפה-סיוק בשערי חסד בחרדית המיוחדת במינה ואדריכלותה. מאמרים וסיפורים על ירושלים: שכונת בית דוד" ובית הרב קוק- ברחוב הרב קוק 9 פינת אברהם טיכו בירושלים.

"שכונת בית דוד" בסירטון-

ביום שבת גשומה נואם יוסף ריבלין בבית הכנסת בשכונת "נחלת שבעה", נאומו של ריבלין היה חוצב לבבות ובנאום הוא קורא לאנשים להקמת שכונה נוספת, לשפר את תנאי המחיה במקום בו האוויר צלול יותר.
אחד המתפללים שהקשיבו לדרשת השבת היה דוד רייז, איש עתיר ממון אך ללא ילדים, יהודי פולני שעלה ירושליימה בשנת 1866 ישר לעיר העתיקה ובערוב ימיו "יוצא מן החומות" לנחלת שבעה .

נאומו של יוסף ריבלין "תופס אותו"-את דוד רייז והגביר פותח את הכיס ותוך זמן קצר קונים אדמה מאנשי הכפר "ליפתא"(בהמשך ערביי ליפתא ימכרו את אדמותיהם גם לשכונת מאה שערים) . תוך שנה שכונת "בית דוד" הירושלמית עומדת בנויה ובשנת 1873 הייתה לשכונה הרביעית מחוץ לחומות אחרי- משכנות שאננים, מחנה ישראל המוגרבית ונחלת שבעה המתפתחת. 10 בתי הקדש "הוקדשו" לתלמידי חכמים למען יתפללו עליו ויקראו קדיש(הרי, אין לו זרע ממשיך). השכונה היא שכונת חצר טיפוסית ובמרכזה בור מים גדול עם כיתוב בצרפתית – "אליאנס" ומצד השני "כל ישראל חברים" וכנראה זו עדות אחרונה למגמת לימוד "פירזול" של בית הספר "כל ישראל חברים" שיצרה עובדה מוצרים רבים מברזל . בקומה השניה היו משרדי "ועד הכללי-כנסת ישראל' שדאגו לחלוקת הכספים שהגיעו דרך השדר"ים – שליחי דרבנן' עד לפני עשור וקצת היה פה מוזיאון "תהילים" ובו 150 תמונות שנלקחו מפסוקי תהילים הקדוש , רמזים קבליים בעולם הנסתר ועוד…

בשנות העשרים של המאה העשרים הרב אברהם הכהן קוק נבחר לרב הראשי האשכנזי והיה צורך בהקמת בית גדול יותר- "בית הרב" היה המשך של שכונת בית דוד וחלק מהשכונה.
מימון בית הרב בא מהארי פישל, בתחילה בנו קומה אחת ולאחר זמן קצר הוסיפו קומה נוספת וגם "גרם מדרגות" שנבנה מצידה השני של השכונה כדי לא להפריע לאנשי שכונת "בית דוד" בשעות הקטנות של הלילהביתו הראשון של הרב קוק היה בשכונת אחווה(נווה צדק) ביפו ולאחר המעבר לירושלים נוסד בית מדרש ותפילה, עזרה לנזקקים ועוד. בהמשך "בית הרב" יהיה הבסיס להקמת ישיבת "מרכז הרב" היושבת שנים רבות בקרית משה הירושלמית.

חומות העיר העתיקה של ירושלים…החומות העותמאניות..

וכי לא היו חומות בירושלים?

הרמב״ן- רבי משה בן נחמן כותב בשנת 1267-רבה העזובה וגדול השיממון… וירושלים יותר חרבה מן הכל, ואין ישראל בתוכה, כי מעת באו הטטרים (ממלוכים) ברחו משם, ומהם שנהרגו בחרבם, העיר הפקר, וכל הרוצה לזכות בחרבות – זוכה — רבי עובדיה מברטנורא שמבקר 200 שנה מאוחר יותר בירושלים והרבה לא השתנה בה.

"וירושלים רובה חרבה ושוממה, ואין צריך לומר שאין לה חומה סביב… וכמעט לא נשאר בה איש שלא יחסר לחמו". אחרי עליה באה הירידה…בתקופה הצלבנית לירושלים חוזקה רבה עד 1187 כשסלאח א דין כובש את ירושלים…ואז בזמן בניו יורשיו ירושלים מתחילה בעיזבון הגדול שלה, חלק מהחנויות נהרס, הישן לא נבנה והמצב היה דל… בתקופה הממלוכית (1260) ירושלים לא הייתה חשובה לבייברס והייתה עיר משנית אי שם ורק בתקופה הממלוכית(ולא בתחילתה) מתחילה לרקום עור וגידים …הממלוכים לא בנו חומות מאחר ובטחו בכוחם- הסוס והחרב…אך אמת המים חודשה מאיזור בית לחם, נבנו מדראסות, למטרות, שווקים ומסחר, תוספות להר הבית ועוד..

העות'מאנים בתקופת סולימאן המפואר ובעידודו בונים תוך זמן קצר 1538 עד 1542.

הסולטן דואג לפרוייקטור שיבנה את חומות ירושלים -מוחמד צ'לבי אלנקאש מפקידיו הקרובים.
מוחמד צ'לבי אלנקאש דאג למיסים כבדים מקהיר ולאכסנדריה ועד לדמשק ולהמוני בונים…מיחסים לסינאן המפואר אדריכל החצר של הסולטן סלים, סולימאן המפואר טלטלו שיבואו אחריו את בניית חומות ירושלים ויש שירימו גבה…
אחת הסיבות לבניה המהירה הייתה שכל בסיס הבניה על הבסיס הקודם של החומות, היו מקומות של "בניה משנית"- נלקחו אבנים מקומיות למען הבניה המחודשת. אם נוסיף את הבנאים המקצועיים שהובאו מחאלב ודמשק והסביבה וכמובן לא היה חסר תקציב לבניה .לסיכום, ככה כן בונים חומה! אך מתוך 35 מגדלי שמירה שבנו 18 מהם לא הושלמו. בשמונה מקומות הכשירו בסיס לעיצוב וכיבוד הסולטאן ולא הייתה השלמה ועוד..למה לא הושלמו נקודות אלו? כנראה בגלל קרל החמישי שיוצא מאירופה בשנת 1543 לכיוון ארץ ישראל, "המסע נתקע" וכך כנראה גם העבודות על חומות העיר העתיקה של ירושלים.

אפי נחמיאס מורה דרך 0522686908 סיורי איכות מרגשים בירושלים החדשה והישנה.

עוד לעיון www.efitours.co.il www.toursguides.com


השאר תגובה

דילוג לתוכן